Barbecue wedstrijden

Gepubliceerd op 23 maart 2023 om 15:27

Als je van barbecueën houdt en je wilt je vaardigheden testen tegen andere liefhebbers, dan zijn de KCBS en SCA barbecue wedstrijden misschien iets voor jou. In deze blog post leg ik uit wat deze wedstrijden inhouden, hoe je je kunt voorbereiden en waar je op moet letten bij het selecteren van je vlees.

Kansas City Barbecue Society

KCBS staat voor Kansas City Barbecue Society, een non-profit organisatie die sinds 1986 barbecue wedstrijden organiseert en jureert volgens strikte richtlijnen. KCBS is de grootste organisatie ter wereld voor barbecue liefhebbers met meer dan 15.000 leden. Bij een KCBS wedstrijd moet je vier soorten vlees bereiden: beef brisket (rundvlees borststuk), pork ribs (varkensribben), chicken (kip) en pork (varkensschouder). Je wordt beoordeeld op appearance (uiterlijk), taste (smaak) en tenderness (malsheid) door een jury van gecertificeerde barbecue judges.

Steak Cookoff Association

SCA staat voor Steak Cookoff Association, een organisatie die zich bezighoudt met het jureren van steak en burger wedstrijden. De oprichters zijn zelf voormalig wereldkampioen steak. Bij een SCA wedstrijd krijg je een steak van de organisatie die je moet grillen tot medium doneness. Je wordt beoordeeld op doneness (gaarheid), appearance (uiterlijk), texture (textuur) en taste (smaak) door een jury van gecertificeerde steak judges.

Om mee te doen aan deze wedstrijden heb je een aantal dingen nodig: een barbecue team met een naam, een lidmaatschap bij de juiste organisatie, een barbecuemet bijbehorende uitrusting en natuurlijk vlees. Het is belangrijk dat je goed oefent met het bereiden van de verschillende soorten vlees volgens de regels van de wedstrijd.

Workshops

Je kunt hiervoor bij ons workshops volgen van een ervaren team en jury. Je zult veel informatie krijgen over recepten, rubs, technieken en tips.

Een cruciaal onderdeel van het succes bij een barbecue wedstrijd is het selecteren van het juiste vlees. Je wilt natuurlijk vlees van goede kwaliteit dat mals, sappig en smaakvol is. Er zijn verschillende factoren waar je op moet letten bij het kiezen van je vlees, zoals het ras, de leeftijd, het voer, de slachtmethode, de rijping en de versnijding. Ook moet je rekening houden met de voorkeuren van de jury: sommige juryleden houden meer van vet of kruidig vlees dan anderen. Daarnaast zullen ook andere aspecten van de wedstrijden behandeld worden zoals turn-in boxes, opmaak en handigheidjes.

Als je meer wilt weten over KCBS en SCA barbecue wedstrijden, kun je kijken op hun websites of Facebook pagina's. Daar vind je ook informatie over aankomende evenementen waar je aan mee kunt doen of als toeschouwer kunt genieten van heerlijke barbecue gerechten. 

Barbecueën is niet alleen lekker eten, maar ook gezelligheid, spanning en plezier. Als je mee wilt doen aan KCBS of SCA barbecue wedstrijden, bereid je dan goed voor, selecteer zorgvuldig je vlees en geniet vooral van de ervaring!